Διαταραχές της Όσφρησης και της Γεύσης
Διαταραχές της όσφρησης αντιμετωπίζει το 20% του γενικού πληθυ¬σμού, και μία από αυτές είναι η ανοσμία. Πρόκειται για δηλαδή την πλή¬ρη απώλεια της όσφρησης, την οποία συχνά ο ασθενής δεν αντιλαμβά¬νεται έγκαιρα.
Η έγκαιρη αντιμετώπι¬ση αποκτά ιδιαίτερη ση¬μασία επειδή το ποσοστό των ατόμων με διαταραχές όσφρησης θεωρείται στα¬θερά υψηλό στο γενικό πληθυσμό (5% πάσχει από ανοσμία και 15% από υποσμία, δηλαδή μερική απώλεια της όσφρησης). Το ποσοστό αυξάνεται κατακόρυφα στο 50% σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
Οι τρεις συχνότερες αιτίες της διαταραχής της όσφρησης είναι οι ιώ¬σεις του ανώτερου αναπνευστικού, η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, η πα¬ρουσία ρινικών πολυπόδων και οι τραυματισμοί στο κεφάλι.
Σπανιότερα μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικές παθήσεις (Parkinson, Alzheimer) και σπανιότατα σε όγκους του εγκεφάλου.
Σχεδόν πάντα επηρεάζεται και η γεύση και επακόλουθα η ποιότητα ζωής του ασθενή. Η κατάσταση αυτή, πέρα από τη ψυχική επιβάρυνση, μπορεί να προκαλέσει και ατυχήματα, σχετικά πχ με την καταλληλόλητα των φα¬γητών, την αδυναμία αντίληψης αναθυμιάσεων αερίου, βενζίνης κ.α.
Επειδή, στις περισσότερες περιπτώσεις, η απώλεια της όσφρησης εί¬ναι σταδιακή, ο πάσχων δεν το αντιλαμβάνεται έγκαιρα, ώστε να ζητήσει ιατρική βοήθεια, πράγμα που δυσχεραίνει την θεραπευτική αντιμετώ-πιση. Η θεραπεία, όταν αυτή είναι εφικτή, εξαρτάται από το αίτιο, που προκάλεσε την ανοσμία και αν αυτό είναι θεραπεύσιμο.
Όταν παρουσιάζει κανείς συμπτώματα όπως το να μην απολαμβάνει το φαγητό ή να μην αντιλαμβάνεται τα αρώματα του περι¬βάλλοντος, τότε πρέπει να επισκέπτεται έγκαιρα τον ειδικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αμέσως, με περισσότερες πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας.
Αλλοίωση ή και απουσία γεύσης είναι ένα σύμπτωμα που βεβαίως μειώνει την απόλαυση του φαγη¬τού και του ποτού μας.
Επιπλέον, ωστόσο, εκθέτει κυρί¬ως το πεπτικό σύστημα σε κίνδυνο πχ κατάποσης χαλασμένων τρο¬φών, ερεθιστικών ή καυστικών υγρών, κ.α.
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η μπουκωμένη μύτη, η διαταραχή της όσφρησης δηλαδή, που κατά κανόνα συνοδεύεται από διαταραχή της γεύσης.