Βαρηκοΐα (σε ενήλικες και παιδιά)
Πλήρης ακουολογικός έλεγχος
Σχεδόν όλες οι παθήσεις, που αφορούν το αυτί, συνοδεύονται από βαρηκοΐα, ανεξάρτητα από την ηλικία του ασθενή.
Το αυτί αποτελείται από τρία μέρη: Το έξω (από το πτερύγιο, μέχρι το τύμπανο), το μέσο (μικρός χώρος πίσω από το τύμπανο) και το έσω (όπου βρίσκεται η αρχή του ακουστικού νεύρου και ο λαβύρινθος (όργανο της ισορροπίας).
Επομένως, οποιαδήποτε πάθηση εμποδίζει την ομαλή λειτουργία κάποιου από τα τρία μέρη του αυτιού, μπορεί, εκτός άλλων συμπτωμάτων, να προκαλεί και βαρηκοΐα.
Συνηθέστερες αιτίες βαρηκοΐας στα παιδιά είναι το κερί στο έξω αυτί και η ύπαρξη υγρού (ή και πύου) στο μέσο αυτί. Αντίστοιχα στους ενήλικες είναι το κερί (συχνότερα από ότι στα παιδιά), το υγρό στο μέσο αυτί (σπανιότερα από ότι στα παιδιά), αλλά και βλάβες του ακουστικού νεύρου, στο έσω αυτί (σπανιότατες στα παιδιά).
Ιδιαίτερη νοσολογική οντότητα είναι η αιφνίδια βαρηκοΐα, που αξίζει κανείς να αναφερθεί ιδιαίτερα.
Όπως και ο τίτλος δηλώνει, πρόκειται για την ξαφνική μείωση της ακοής κατά κανόνα στο ένα αυτί. Οι αιτίες είναι πολλές, μεγάλο μέρος της Ακουολογίας ασχολείται με αυτό.
Μπορεί να είναι από κάτι απλό (φραγή του αυτιού πχ από κερί, όπως παραπάνω αναφέρθηκε), μέχρι και κάτι πολύ σοβαρό, όπως βλάβη του ακουστικού νεύρου ή και του εγκεφάλου. Άλλες παθήσεις μπορεί να είναι φλεγμονές ή σπανιότερες παθολογικές καταστάσεις, που αφορούν το έξω ή το μέσο αυτί.
Μπορεί, επίσης να είναι προσωρινή και να θεραπευτεί αυτόματα ή με τη βοήθεια του γιατρού, αλλά και να είναι μόνιμη, με την έννοια να αποκατασταθεί μερικά ή και καθόλου.
Μπορεί, τέλος, να συνοδεύεται από βουητό στο αυτί ή και διαταραχή της ισορροπίας (συχνότερα ίλιγγο).
Οποιαδήποτε απώλεια ακοής πρέπει να ελέγχεται άμεσα από το γιατρό. Έχει σημασία η θεραπεία να ξεκινήσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, ειδικά αν πρόκειται για βλάβη του ακουστικού νεύρου.
Στο ιατρείο μας υπάρχουν όλα τα σύγχρονα μέσα (πλήρες εργαστήριο μελέτης της ακοής και των διαταραχών ισορροπίας), ώστε να διαγνωστεί η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών μείωσης ή απώλειας της ακοής, σε ενήλικες και σε παιδιά. Σε λίγες περιπτώσεις ίσως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με απεικονιστικές εξετάσεις (πχ μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου), για τις οποίες θα σας καθοδηγήσουμε κατάλληλα.