Επέμβαση αφαίρεσης πολυπόδων λάρυγγα

Γενικά

  1. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας να έχετε φάει ένα ελαφρύ γεύμα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου εντελώς νηστικός και χωρίς νερό.
  2. Αν καπνίζετε πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων μία εβδομάδα πριν και να μην καπνίσετε την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
  3. Να μας ενημερώσετε άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, που πιθανώς εμφανιστεί πριν την επέμβαση, όπως πυρετός, μπούκωμα στη μύτη.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο θα μείνω στην κλινική;
Συνήθως λίγες ώρες, πιο σπάνια ένα βράδυ.

Σε τι κατάσταση θα είμαι μόλις ξυπνήσω από τη νάρκωση;
Θα έχετε ορό στο χέρι σας. Θα αισθάνεστε συνήθως μέτριο πόνο στο λαιμό, όταν θα προσπαθείτε να καταπιείτε. Αυτό αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Ζάλη και υπνηλία υπάρχουν κάποιες φορές, μέχρι να αποβάλλει ο οργανισμός τα φάρμακα της αναισθησίας. Γι αυτό συνήθως χρειάζονται λίγες ώρες.

Τι πρέπει να τρώω;
Την ημέρα της νοσηλείας σας θα σας δοθούν μαλακές τροφές. Στο σπίτι να τρώτε για 1-2 ημέρες σχετικά μαλακές τροφές. Μπορείτε στη συνέχεια να τρώτε ελεύθερα.

Πόσο καιρό θα βρίσκομαι σε ανάρρωση και δεν θα μπορώ να εργάζομαι;
Περίπου 2 – 3 μέρες, αν και αυτό συχνά εξειδικεύεται κατά ασθενή.

Τι θα συμβεί όταν επιστρέψω στο σπίτι μου;
Για λίγες ώρες ίσως να αισθάνεστε πόνο στο λαιμό, που αντιμετωπίζεται με ήπια αναλγητικά. Για 4-7 ημέρες δεν πρέπει να μιλάτε, ούτε ψιθυριστά. Να γράφετε όταν θέλετε να επικοινωνήσετε.

Τι δεν πρέπει να κάνω επιστρέφοντας στο σπίτι;
Όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ. Όχι οποιαδήποτε έντονη σωματική κόπωση. Προσοχή στη δίαιτα σας τις πρώτες μέρες.

 

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

  1. Μήν πιείτε αλκοόλ τις πρώτες 48 ώρες.
  2. Μην οδηγήσετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  3. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Μπορεί, επίσης, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
  4. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές.
  5. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα μετά από δυο – τρεις μέρες.

Άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε:

- δύσπνοια

- αιμορραγία (αίμα καθαρό)

- σοβαρή δυσκολία στην κατάποση ή πυρετό.