Επέμβαση τοποθέτησης σωληνίσκων αερισμού, με ή χωρίς "κρεατάκια"

Γενικά

  1. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας το παιδί τρώει ελαφρά και πριν κοιμηθεί πίνει το γάλα του. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου νηστικό και δεν πίνει ούτε νερό.
  2. Αν από την τελευταία φορά, που εξετάσαμε το παιδί μέχρι τη μέρα της επέμβασης μεσολάβησε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας του παιδιού, ενημερώστε μας άμεσα.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο θα μείνει στην κλινική;
 Συνήθως λίγες ώρες παραμονής είναι αρκετές. Σπανιότερα το παιδί κοιμάται μέσα ένα βράδυ. Κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες (όλο και λιγότερες πάντως) ζητούν νοσηλεία μιας νύχτας για να καλύψουν τα έξοδα.

 Πως θα είναι μόλις ξυπνήσει;
 Ίσως υπάρχει ένας ορός στο χέρι του. - Θα είναι λίγο ζαλισμένο και πιθανά θα έχει υπνηλία εξ αιτίας της αναισθησίας Αφήστε το να κοιμηθεί. -Τα σάλια του και τα εκκρίματα της μύτης ίσως να είναι ροζ τις πρώτες ώρες, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. - Θα ροχαλίζει ελαφρά και ίσως αναπνέει από το στόμα. Αυτό μπορεί να επιμείνει για λίγες μέρες μέχρι να επουλωθεί η πληγή από την περιοχή που χειρουργήθηκε. - Ίσως δείτε λίγο αίμα ή λίγο ροζ υγρό να βγαίνει από τα αυτάκια του. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε. Το αυτί «καθαρίζει» από το υγρό που υπήρχε.

 Τι πρέπει να τρώει;
 Ακολουθείστε το παρακάτω διαιτολόγιο. Οι τροφές πρέπει να είναι ΚΡΥΕΣ.

  1. Ημέρα εγχειρήσεως: Τσάι, γάλα, ζωμός κρέατος ή κοτόπουλου, ψαριού, παγωτό.
  2. 1η μετεγχειρητική ημέρα: Επιπλέον φιδές, αυγό μελάτο, κρέμες, χυμοί, φρυγανιές μουσκεμένες.
  3. 2η μετεγχειρητική ημέρα: Επιπλέον γιαούρτι, πουρές, αλεσμένο κοτόπουλο.
  4. 3η μετεγχειρητική ημέρα: Επιπλέον μπιφτέκι στον ατμό, μακαρόνια.
  5. 4η & 5η μετεγχειρητική ημέρα: Επάνοδος στις κανονικές διαιτητικές συνήθειες χωρίς σκληρές τροφές για 3 - 4 μέρες ακόμη.

Για πόσο καιρό δεν πρέπει να πάει στο σχολείο;
Συνήθως 3 – 4 μέρες.

 Τι θα συμβεί όταν επιστρέψει στο σπίτι;
 Ίσως υπάρχει λίγος πόνος στο λαιμό για 2 – 3 μέρες. Είναι αναμενόμενο και αντιμετωπίζεται με σιρόπι ή υπόθετο Depon ή Ponstan. Είναι αναμενόμενο να δείτε λίγο υγρό να τρέχει από τα αυτάκια του.

 

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

  1. Τηρούμε σχολαστικά την παραπάνω δίαιτα.
  2. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε το παιδί για 2-3 μέρες μέσα στο σπίτι.
  3. Όταν λούζετε το παιδί να φράζετε τα αυτάκια του με ένα κομμάτι βαμβάκι ποτισμένο με ελαιόλαδο, ώστε να μην πηγαίνει νερό μέσα. Πρέπει να το κάνετε κάθε φορά που το παιδί λούζεται, μέχρι να σας πούμε, αφού εξετάσουμε το παιδί, ότι τα σωληνάκια έχουν αποβληθεί από τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει μετά από 3 - 12 μήνες συνήθως. Ας σημειωθεί ότι : τα Το παιδί με σωληνάκια δεν απαγορεύεται να κολυμπά, αρκεί να μη βουτάει το κεφάλι του στο νερό.

Άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας, αν:

- αισθανθεί ανυπόφορο πόνο στο αυτί που επιμένει ή

- κάνει υψηλό πυρετό ή

- τρέξει καθαρό αίμα από τη μύτη ή το στόμα του..