Επέμβαση αμυγδαλές

Γενικά

  1. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου εντελώς νηστικός και χωρίς νερό.
  2. Αν καπνίζετε πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων μία εβδομάδα πριν και να μην καπνίσετε την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
  3. Να μας ενημερώσετε άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, που πιθανώς εμφανιστεί πριν την επέμβαση, όπως πυρετός, μπούκωμα στη μύτη, πόνος στο λαιμό.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο θα μείνω στην κλινική;
Συνήθως 24 ώρες είναι αρκετές. Σπανιότερα 2 ημέρες.

Σε τι κατάσταση θα είμαι μόλις ξυπνήσω από τη νάρκωση;
Θα έχετε ορό στο χέρι σας. Θα αισθάνεστε συνήθως μέτριο πόνο στο λαιμό, όταν θα προσπαθείτε να καταπιείτε. Αυτό αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Ζάλη και υπνηλία υπάρχουν κάποιες φορές, μέχρι να αποβάλλει ο οργανισμός τα φάρμακα της αναισθησίας. Γι αυτό συνήθως χρειάζονται λίγες ώρες. Το σάλιο σας ίσως είναι λίγο ροζ τις πρώτες ώρες, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο.

Τι πρέπει να τρώω;
Την ημέρα της νοσηλείας σας θα σας δοθούν κρύες και μαλακές και κρύες τροφές (παγωτό, σούπα, γιαούρτι, ζελέ). Για το σπίτι θα σας δοθεί ειδική δίαιτα, για τις πρώτες 7-10 μέρες. Προσοχή ότι, ειδικά στην αρχή, πρέπει όλες οι τροφές να είναι ΚΡΥΕΣ και ΜΑΛΑΚΕΣ.

Πόσο καιρό θα βρίσκομαι σε ανάρρωση και δεν θα μπορώ να εργάζομαι;
Περίπου μία εβδομάδα, αν και αυτό συχνά εξειδικεύεται κατά ασθενή.

Τι θα συμβεί όταν επιστρέψω στο σπίτι μου;
Για λίγες μέρες θα αισθάνεστε κάποιο πόνο στο λαιμό και στα αυτιά σας, καθώς καταπίνετε. Αυτά είναι αναμενόμενα και αντιμετωπίζονται με αναλγητικά χάπια ή υπόθετα. θα δείτε στην περιοχή που υπήρχαν οι αμυγδαλές να αναπτύσσεται ένα άσπρο επίχρισμα. Έτσι γίνεται η επούλωση και είναι φυσιολογικό.

Τι δεν πρέπει να κάνω επιστρέφοντας στο σπίτι;
Όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ. Όχι οποιαδήποτε έντονη σωματική κόπωση.

 

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

  1. Μήν πιείτε αλκοόλ τις πρώτες 48 ώρες.
  2. Μην οδηγήσετε και μη μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  3. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Μπορεί, επίσης, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
  4. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
  5. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα μετά από δυο – τρεις μέρες.

Άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας αν

- έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό)

- έχετε σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή έντονο πόνο που επιμένει.