Χειρουργική ρινικού διαφράγματος & κογχών

Πρόκειται για επεμβάσεις, που έχουν σκοπό να αποκαταστήσουν την αναπνοή από τη μύτη, σε πάσχοντες από στραβό ρινικό διάφραγμα ή υπερτροφικές κόγχες ή και τα δυο συγχρόνως. Στις επεμβάσεις αυτές χρησιμοποιείται συνδυασμός κλασσικών χειρουργικών μεθόδων (όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή τεχνικά πιο σύγχρονης μεθόδου) και νεότερων, όπως ακτίνες laser, υπέρηχοι κλπ. Όταν και όπου είναι απαραίτητο, χρησιμοποιούμε την ενδοσκοπική μέθοδο, για καλύτερη προσπέλαση και πιο ασφαλή αποτελέσματα. Οι επεμβάσεις της μύτης γίνονται κατά κανόνα με γενική αναισθησία και, όταν ο χειρουργός έχει εμπειρία, είναι ανώδυνες και δεν προκαλούν πρηξίματα στη μύτη ή στο πρόσωπο. Η μόνη μετεγχειρητική ενόχληση είναι το μπούκωμα, που υπάρχει, λόγω της παρουσίας δυο μαλακών ταμπόν μέσα στα ρουθούνια, που αφαιρούνται την επόμενη του χειρουργείου ημέρα.

Στραβό ρινικό διάφραγμα

Το ρινικό διάφραγμα είναι αυτό, που χωρίζει τη μύτη σε δεξιό και αριστερό ρουθούνι. Όταν το διάφραγμα είναι στραβό, υπάρχει δηλαδή σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, ο ασθενής αισθάνεται ενοχλήσεις, με βασικότερη τη δυσκολία στην αναπνοή που τον αναγκάζει να αναπνέει από το στόμα.

Το διάφραγμα της μύτης είναι στραβό περίπου σε εννιά στους δέκα ανθρώπους. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν συμπτώματα και δεν το γνωρίζουν καν, επειδή ο αέρας έχει βρει τρόπο να περνάει ικανοποιητικά. Το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει λόγω τραυματισμού, ή λόγω κακής διαμόρφωσης του, κατά την ανάπτυξη του σκελετού. Η μύτη που δεν αναπνέει σωστά προκαλεί μία σειρά από επιπλοκές. Συχνότερες είναι η χρόνια ρινίτιδα, η υποτροπιάζουσα ιγμορίτιδα, η ξερή και βουλωμένη μύτη, η αιμορραγία από τη μύτη, οι συχνοί πονοκέφαλοι και βεβαίως η δυσκολία στην αναπνοή και το ροχαλητό, που εξελίσσεται σε υπνική άπνοια.

Αντιμετώπιση

Όταν το στραβό διάφραγμα δυσχεραίνει την καθημερινότητα, η μοναδική λύση είναι αυτή της χειρουργικής διόρθωσης. Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και συνήθως ο ασθενής νοσηλεύεται λίγες μόνον ώρες (το απόγευμα πηγαίνει στο σπίτι του). Στα δικά μας περιστατικά γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί συνήθως 45 – 60 λεπτά. Μετεγχειρητικά δεν υπάρχει πόνος, ούτε πρήξιμο στην περιοχή. Η μόνη ενόχληση αφορά 2 μαλακά ταμπόν, που υπάρχουν μέσα στη μύτη και που αφαιρούνται ανώδυνα την επόμενη μέρα, οπότε ο ασθενής αρχίζει να αναπνέει από τη μύτη. Η πλήρης επούλωση και το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης αναμένονται σε 3 περίπου εβδομάδες.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και η εμφάνιση επιπλοκών (μετεγχειρητική αιμορραγία – φλεγμονή) εξαρτώνται κυρίως από την ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού. Στη δική μας σειρά περιστατικών οι επιπλοκές αγγίζουν το μηδέν και το θεραπευτικό αποτέλεσμα είναι στατιστικά ιδιαίτερα υψηλό. Αν, εκτός από στραβό διάφραγμα, υπάρχει και δυσμορφία στη μύτη εξωτερικά, μπορεί να γίνει στην ίδια επέμβαση και αισθητική αποκατάστασή της.

H διόρθωση του ρινικού διαφράγματος στα παιδιά γίνεται με επέμβαση μόνον όταν υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, καθώς πριν την ηλικία των 15-16 χρόνων δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το διάφραγμα.