Επέμβαση μύτης

Γενικά

  1. Το βράδυ της προηγούμενης μέρας να έχετε ένα ελαφρύ γεύμα. Το πρωί της ημέρας του χειρουργείου εντελώς νηστικός και χωρίς νερό.
  2. Αν καπνίζετε πρέπει να μειώσετε τον αριθμό των τσιγάρων μία εβδομάδα πριν και να μην καπνίσετε την προηγούμενη της εγχείρησης ημέρα.
  3. Να μας ενημερώσετε άμεσα για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, που πιθανώς εμφανιστεί πριν την επέμβαση, όπως πυρετός, μπούκωμα στη μύτη.

 

Συχνές ερωτήσεις

Πόσο θα μείνω στην κλινική;
Συνήθως μέχρι το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σπανιότερα μέχρι το επόμενο πρωινό.

Πόσο καιρό θα βρίσκομαι σε ανάρρωση και δεν θα μπορώ να εργάζομαι;
Το λιγότερο, που πρέπει να μείνει κανείς εκτός εργασίας μετά από την επέμβαση είναι τέσσερις ημέρες. Αυτό, βεβαίως, εξαρτάται και από το είδος της επέμβασης, αλλά και το είδος της εργασίας (σκόνη, άρση βάρους, εξωτερική εργασία κ.α)

Θα μπορώ να αναπνέω από τη μύτη μου μετά την επέμβαση;
Την πρώτη ημέρα πρακτικά όχι. Είναι και το πιο ενοχλητικό μετεγχειρητικό «σύμπτωμα». Υπάρχουν στη μύτη 2 μικρά σπογγώδη ταμπόν, που αφαιρούνται την επόμενη της επέμβασης και τότε η αναπνοή απελευθερώνεται. Επίσης, για μία εβδομάδα ή και λίγο περισσότερο, η μύτη θα είναι πρησμένη εσωτερικά (όχι εξωτερικά). Θα υπάρχει, λοιπόν, κάποια δυσκολία στην αναπνοή, θα υπάρχουν εκκρίσεις από τη μύτη και περιοδικά καλύτερη ή λιγότερο καλή αναπνοή και όσφρηση. Μπορεί επίσης να υπάρχει ευαισθησία στα δυο μπροστινά πάνω δόντια. Όλα αυτά είναι παροδικά και σύντομα εξαφανίζονται.

Η μύτη αιμορραγεί μετά την επέμβαση;
Όσο υπάρχουν τα ταμπόν εκρέει από τη μύτη ένα κόκκινο, ροζ ή λευκό υγρό. Πρόκειται για τη βλέννα της μύτης και μικροαιμορραγίες, που βρίσκουν διέξοδο από εκεί. Μετά την αφαίρεση τους, ίσως υπάρξει μικρή αιμορραγία, λίγα λεπτά.

Θα έχω πρησμένα και μαυρισμένα μάτια μετά την επέμβαση;
Όχι, εκτός αν έχετε υποβληθεί σε ρινοπλαστική, οπότε τότε αυτό συχνά συμβαίνει και διαρκεί για περίπου μία εβδομάδα.

Τι δεν πρέπει να κάνω επιστρέφοντας στο σπίτι;
Όχι κάπνισμα, όχι αλκοόλ. Όχι φύσημα της μύτης πολύ δυνατά, όχι φτέρνισμα με κλειστό το στόμα. Βάλτε με επιμέλεια τις αλοιφές, που σας συστήσαμε.

 

Μετά την επιστροφή στο σπίτι

  1. Μήν πιείτε αλκοόλ τις πρώτες 48 ώρες.
  2. Μην οδηγήσετε και μη μαγειρέψετε τις πρώτες 48 ώρες μετά την επέμβαση.
  3. Υπάρχει περίπτωση να έχετε ελαφρό πονοκέφαλο ή ζαλάδα ή υπνηλία τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και οφείλεται στα φάρμακα της αναισθησίας. Μπορεί, επίσης, για τον ίδιο λόγο, να αισθανθείτε τάση προς εμετό.
  4. Την πρώτη ημέρα μετά την επέμβαση μην μείνετε μόνος στο σπίτι. Μείνετε καλύτερα ξαπλωμένος. Τις επόμενες 1-2 ημέρες μείνετε στο σπίτι και ασχοληθείτε με ελαφριές δουλειές. Μην ταξιδέψετε τις πρώτες 10 ημέρες.
  5. Αρχίστε να τρώτε ελαφρά και ξαναγυρίστε στη φυσιολογική σας δίαιτα μετά από δυο – τρεις μέρες. Άμεσα επικοινωνήστε μαζί μας αν - αισθανθείτε δυσκολία στην αναπνοή - έχετε αιμορραγία (αίμα καθαρό) - έχετε σοβαρό πρήξιμο ή πυρετό ή έντονο πόνο που επιμένει.