Άνοιξη Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΑΚΗΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ

Από αυτές τις μέρες του Μάρτη, μέχρι και τα μέσα Ιουνίου περίπου είναι οι μήνες της ταλαιπωρίας των ανθρώπων, που πάσχουν από εποχιακή (εαρινή) αλλεργία. Λιγότερο βασανιστικοί είναι και οι φθινοπωρινοί μήνες για αυτή την πολυπundefinedληθέστατη κατηγορία ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις από το γενικό πληθυσμό εμφανίζει μία μορφή αλλεργίας.

Την ισχυρότερη αλλεργιογόνο γύρη την έχει η ελιά, η οποία ανθοφορεί τον Μάιο. Ακολουθείτο περδικάκι, που ανιχνεύεται στα αλλεργικά άτομα σε ποσοστά άνω του 35%.Το περδικάκι είναι ένα πολύ κοινό ζιζάνιο, που ανθοφορεί όλο τον χρόνο, µε εξαίρεση τους πολύ ψυχρούς μήνες. Το βρίσκουμε µε πολλές διαφορετικές ονομασίες ανά περιοχή, όπως αγριοβασιλικός, κολιτσιδόχορτο, ζαροφλίκι κ.α. Κοινά αλλεργιογόνα είναι επίσης τα αγρωστώδη, δηλαδή τα ζιζάνια που διαθέτουν καλάμι, όπως τα στάχυα.

Στα συμπτώματα της αλλεργίας περιλαμβάνονται ρινική καταρροή και φτέρνισμα, υγρά και κόκκινα µάτια (συχνά µε µαύρους κύκλους), ξηρός, ερεθιστικός βήχας, φαγούρα στα µάτια και στη µύτη, και σπανιότερα και στο σώμα. Αν στην επαφή σας µε τη γύρη παρουσιάζετε τα παραπάνω συμπτώματα, πάσχετε από εποχική αλλεργική ρινίτιδα, η οποία αφορά το 20% του γενικού πληθυσμού και συνυπάρχει µε την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, κάποιες φορές µε άσθμα και σπανιότερα µε κνίδωση. Πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση ακίνδυνων ουσιών από το ανοσοποιητικό σύστημα, τις οποίες αναγνωρίζει ως «εχθρούς», µε αποτέλεσμα να παράγει ουσίες, που προκαλούν τα συμπτώματα της αλλεργίας.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι αλλεργιογόνες ουσίες,όπου έχετε ευαισθησία, πρέπει να υποβληθείτε σε μία απλή και πολύ διαφωτιστική (σε ποσοστό άνω ου 96%) εξέταση. Πρόκειται για τις ειδικές δερματικές δοκιμασίες, τα skin prick tests. Προϋπόθεση είναι ότι δεν έχετε ακολουθήσει αντιισταµινική αγωγή τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πολλές φορές τα tests συνδυάζονται µε τις ειδικές εξετάσεις αίµατος RAST tests.

Το ιατρείο μας είναι από τα πρώτα, ήδη από το 1990, που διαθέτει πλήρη σειρά prick tests και η εμπειρία μας στο θέμα είναι εξαιρετικά μεγάλη.

Αναφορικά με τη θεραπεία είναι προφανές ότι η αποφυγή του αλλεργιογόνου είναι συχνά ανέφικτη.Παρόλα αυτά, συστήνεται στον αλλεργικό να αποφεύγει όσο μπορεί την επαφή με τα αλλεργιογόνα, στα οποία έχει ευαισθησία.

Συμπωματική αντιμετώπιση γίνεται µε αντιισταµινικά ή µε φάρμακα που περιέχουν κορτιζόνη και αφορά το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό. Έχει νόημα εφόσον ξεκινά 15 ημέρες πριν από την έναρξη της ανθοφορίας και συνεχίζεται χωρίς διακοπή µέχρι το τέλος της.Η τοπική αγωγή γίνεται µε αντιισταµινικά ή µε κορτιζονούχα σπρέι για τη µύτη και αντίστοιχα κολλύρια για την επιπεφυκίτιδα, τα οποία δεν έχουν θεραπευτική δράση, παρά µόνο ανακουφιστική.

Ριζική θεραπευτική προσέγγιση είναι η ενέσιμη ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, τα κοινώς λεγόμενα εμβόλια.Είναι μία ιατρική πράξη σταδιακής χορήγησης δόσεων αλλεργιογόνου στον ασθενή. Οι δόσεις σιγά – σιγά αυξάνονται, µε σκοπό την ανάπτυξη ανοχής του οργανισμού σε αυτό, ώστε να περιοριστούν ή και να εκλείψουν η συχνότητα και η σοβαρότητα των συµπτωµάτων. Είναι αποτελεσματική σε υψηλά ποσοστά στη θεραπεία του αλλεργικού βρογχικού άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας, ενώ η διάρκειά της είναι από 3 έως 5 έτη. Η ενέσιμη θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, ενώ η υπογλώσσια λαμβάνεται στο σπίτι.

  Οδηγίες προς αλλεργικούς στη γύρη:

 • Αποφύγετε την επαφή µε τα φυτά που σας ενοχλούν, κυρίως την εποχή της ανθοφορίας.
 • Προτιμήστε µια βόλτα µετά από βροχή, όταν τα αλλεργιογόνα κατακάθονται στο έδαφος.
 • Κλείνετε τα παράθυρα, κυρίως από τις βραδινές έως και τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν αιωρούνται µεγάλες ποσότητες γύρης.
 • Όταν οδηγείτε στην εξοχή, χρησιμοποιείτε στο αυτοκίνητο κλιματισμό που διαθέτει ειδικά φίλτρα για τη γύρη. Τα φίλτρα αυτά πρέπει να τα αλλάζετε τακτικά.
 • Λούζετε τα μαλλιά σας πριν πάτε για ύπνο, για να µη µεταφέρετε γύρη στο µαξιλάρι.
 • Μείνετε στο σπίτι όταν υπάρχει ισχυρός νοτιάς.
 • Καθαρίζετε το σπίτι µόνο µε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγάρισμα. Σκουπίζετε όλες τις επιφάνειες κάθε εβδομάδα µε βρεγμένο πανί.
 • Φοράτε γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
 • Χρησιμοποιείτε ιονιστή αέρα.
 • Καθαρίστε τα φίλτρα του κλιματισμού στο σπίτι στο τέλος της ανθοφορίας.

  TIPS:

 • Τα αλλεργικά στη γύρη άτομαεμφανίζουνσυμπτώματα, όταν συγκεντρωθούν 15-25 σπόροι γύρης ανά κυβικό µέτρο αέρα.
 • ∆εν υπάρχουν µόνο δελτία καιρού, αλλά και «δελτία γύρης», που πληροφορούν για την ανθοφορία φυτών µε αλλεργιολογική σημασία.
 • Στην Ελλάδα ευδοκιμούν περίπου 6.500 φυτικά είδη, όμως λιγότερα από 650 είναι εν δυνάμει αλλεργιογόνα.
 • Το πεύκο εσφαλμένα θεωρείται ισχυρό αλλεργιογόνο. Απλώς παράγει τεράστιες ποσότητες γύρης.
 • Το εξαιρετικά αλλεργιογόνο περδικάκι, το οποίο θυμίζει άγριο βασιλικό, φύεται σε τοίχους, πλακόστρωτα και γκρεμισμένα σπίτια, δηλαδή είναι κοινότατο στον αστικό ιστό. Αναφέρεται ότι υπήρχε στον Παρθενώνα, γι’ αυτό ονομάζεται και παρθενούλι.
 • Στους ιατρικούς κύκλους υποστηρίζεται όλο και θερμότερα η Θεωρία της Υγιεινής, που υποστηρίζει ότι όσο πιο «αποστειρωμένο» είναι το περιβάλλον, που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, τόσο περισσότερο στρέφεται το ανοσοποιητικό προς τις αλλεργίες.

Να υποθέσουμε ότι φέτος, λόγω της χρήσης της μάσκας (και άρα των λιγότερων λοιμώξεων στον γενικό πληθυσμό), θα έχουμε έξαρση των αλλεργιών; Μένει να το διαπιστώσουμε!

Διάγνωση και Θεραπεία των Αλλεργιών