Ρινοπλαστική

Αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της χειρουργικής μας δραστηριότητας. Αφορούν κυρίως δυσμορφίες (εκ γενετής ή μετά από τραυματισμό) της μύτης και δυσμορφίες των πτερυγίων των αυτιών (κυρίως «πεταχτά» αυτιά). Πολλές από τις δυσμορφίες της μύτης δημιουργούν και λειτουργικά προβλήματα, επηρεάζοντας αρνητικά την αναπνοή από τη μύτη. Έτσι είναι ανάγκη να διορθωθούν χειρουργικά, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους.

Η άποψη που επικρατεί είναι ότι σε αισθητικές επεμβάσεις, ειδικά της μύτης, πρέπει ο χειρουργός να φροντίσει με την ίδια επιμέλεια και τη λειτουργικότητα του οργάνου (καλή ρινική αναπνοή), το ίδιο όπως και την εξωτερική του εμφάνιση. Γι αυτό οφείλει να γνωρίζει πολύ καλά και τη χειρουργική της μύτης (εκτός από ρινοπλαστική), γεγονός που αναμφισβήτητα δίνει ένα πολύ καλό πλεονέκτημα σε όσους ωτορινολαρυγγολόγους έχουν τη σχετική εμπειρία και εκπαίδευση.

Αναφορικά με τις επεμβάσεις αυτές καθαυτές, γενικά πρόκειται για αρκετά χρονοβόρες (χρόνος χειρουργείου 1,5 – 3 ώρες συνήθως), χωρίς ή με εύκολα ελεγχόμενο πόνο, με ανάρρωση 5 – 20 ημερών και με τελικό αποτέλεσμα που, στη μύτη πχ, το περιμένουμε μετά από 3 – 6 μήνες.