Κρεατάκια και αμυγδαλές

Οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια (αδενοειδείς εκβλαστήσεις) αποτελούνται από τον ίδιο ιστό που αποτελούνται οι λεμφαδένες καθώς. Τα κρεατάκια βρίσκονται στο ανώτερο μέρος του φάρυγγα, πίσω από τη μύτη και τον ουρανίσκο, ενώ οι αμυγδαλές είναι εύκολα ορατές, αν ανοίξουμε το στόμα μας, ιδιαίτερα στα παιδιά. Τόσο οι αμυγδαλές, όσο και τα κρεατάκια βρίσκονται σε σημεία, απ΄ όπου μπαίνουν στον οργανισμό τα μικρόβια και οι ιοί και προκαλούν μολύνσεις. Ο ρόλος τους συνίσταται στο να αναγνωρίζουν τα διάφορα μικρόβια και τους ιούς και να δημιουργούν αντισώματα εναντίον τους ενεργοποιώντας έτσι την άμυνα του οργανισμού. Γι´ αυτόν το λόγο συχνά μολύνονται και νοσούν. Η λειτουργία αυτή αφορά κατά κανόνα τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, ενώ αργότερα οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια ατροφούν. Ο ουσιαστικός ρόλος τους σταματάει μετά τα 3 – 5 χρόνια της ζωής μας.

Αμυγδαλίτιδα     -     Κρεατάκια

Αμυγδαλίτιδα - Κωνσταντάρας Ιατρός ΩΡΛ Κρεατάκια - Κωνσταντάρας Ιατρός ΩΡΛ

Για να εκτιμήσουμε την κατάσταση των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων χρειαζόμαστε ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, μία προσεκτική κλινική εξέταση και ενδεχομένως ακτινογραφία, εξετάσεις αίματος ή και καλλιέργειες ρινικών εκκριμάτων. Στα παιδιά, τα πιο συχνά προβλήματα είναι οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες και αδενοειδίτιδες, που οδηγούν σε υπερτροφία και διόγκωση και που έχουν σαν επακόλουθο τη δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση. Στους ενήλικες πιο συχνές είναι οι υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες, το περιαμυγδαλικό απόστημα, η χρόνια κρυπτική αμυγδαλίτιδα. Πολύ σπάνιες είναι οι νεοπλασίες των αμυγδαλών.

Η ιατρική συνδρομή είναι απαραίτητη όταν ο ασθενής υποφέρει από συχνές αμυγδαλίτιδες, πόνο στο φάρυγγα, κακοσμία αναπνοής, μπούκωμα στην μύτη, ρινική απόφραξη και δυσκολία στην αναπνοή, υποτροπιάζουσες ωτίτιδες, στοματική αναπνοή, ροχαλητό και διαταραχές ύπνου και κατάποσης.

Η θεραπευτική προσέγγιση των φλεγμονών αυτών αντιμετωπίζονται αρχικά με αντιβιοτικά. Πολλές φορές, ωστόσο, είναι πιθανό να απαιτηθεί η αφαίρεση τους. Οι κυριότερες ενδείξεις για την αφαίρεση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών εκβλαστήσεων είναι επανειλημμένες φλεγμονές παρά την χορήγηση αντιβιοτικών και/ή δυσκολία στην αναπνοή λόγω διογκώσεως των αδενοειδών και των αμυγδαλών. Εξ' άλλου η απόφραξη των αεροφόρων οδών προκαλεί διαταραχές του ύπνου και ροχαλητό με αποτέλεσμα την πρωινή υπνηλία στους ενήλικες και διαταραχές συμπεριφοράς στα παιδιά. Επίσης, χρόνιες φλεγμονές δυνατόν να οδηγήσουν σε προβλήματα από τα αυτιά καθώς επίσης η μεγάλη διόγκωση να προκαλέσει ορθοδοντικά προβλήματα στα παιδιά.