Ιγμορίτιδα

Γενικές πληροφορίες

Τα ιγμόρεια είναι αεροφόρες κοιλότητες που ευρίσκονται στο οστό της άνω γνάθου, δεξιά και αριστερά από τη μύτη. Καλύπτονται από τον ίδιο ιστό, που καλύπτεται και το εσωτερικό της μύτης και επικοινωνούν με την μύτη μέσα από μικρά σωληνάκια. Τα ιγμόρεια, όπως και οι μετωπιαίοι κόλποι, που ευρίσκονται μέσα στο μετωπιαίο οστό, πάνω από τα μάτια, παράγουν συνεχώς βλέννα, που παροχετεύεται προς την μύτη υγραίνοντας και καθαρίζοντας την περιοχή. Από τη μύτη κατεβαίνει τελικά στο στομάχι, συμπαρασύροντας τα σωματίδια της σκόνης και διάφορα μικρόβια.

Η φλεγμονή των ιγμόρειων ονομάζεται Ιγμορίτιδα. Πρόκειται για δευτεροπαθή, κατά κανόνα λοίμωξη, που ακολουθεί κάποιο κρυολόγημα, γρίπη ή έξαρση αλλεργικής ρινίτιδας. Υπάρχει έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας, που προκαλούν απόφραξη της επικοινωνίας της μύτης με τα ιγμόρεια. Συνέπεια η εμφάνιση πόνου στο πρόσωπο ή το μέτωπο, ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια. Όταν η κατάσταση διαρκεί περισσότερο από μία 5 – 7 ημέρες, η απλή βλέννα μετατρέπεται σε πηκτό δύσοσμο πρασινοκίτρινο πύον. Πιθανότατα τότε μιλάμε για οξεία ιγμορίτιδα. Χρόνια ιγμορίτιδα, εξάλλου, δημιουργείται όταν η απόφραξη παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, ο πονοκέφαλος δεν είναι τόσο έντονος, αλλά η απόφραξη της αναπνοής και η δυσάρεστη πυώδης βλέννα εξακολουθεί να υπάρχει και δεν είναι σπάνια η ανάπτυξη ρινικών πολυπόδων, σαν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας παραμονής της φλεγμονής.

Οι περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται πλήρως με την εφαρμογή της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής. Όμως, επιθετικές ή υποτροπιάζουσες ιγμορίτιδες, μπορεί επεκταθούν στα μάτια ή στον εγκέφαλο, λόγω της πολύ στενής ανατομικής τους σχέσης. Επίσης, η συνεχής κατάποση μολυσμένων εκκρίσεων είναι δυνατόν να επιδεινώσει υφιστάμενη χρόνια βρογχίτιδα ή βρογχικό άσθμα.

Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ιγμορίτιδα. Αυτοί είναι όσοι πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα και ανατομικές ανωμαλίες που προκαλούν απόφραξη της μύτης π.χ. σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινικούς πολύποδες κ.α. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που εκτίθενται συχνά σε λοιμώξεις όπως δάσκαλοι, ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και καπνιστές. Η σωστή διάγνωση απαιτεί πρώτα τη λήψη σωστού και λεπτομερούς ιστορικού. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση και είναι δυνατόν να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό και των δύο. Γενικά, η οξεία φλεγμονή αντιμετωπίζεται κατά κανόνα με φαρμακευτική θεραπεία ενώ η χρόνια συνήθως με χειρουργική επέμβαση.

 

Στον τομέα της πρόληψης θα πρέπει:

  • Να αντιμετωπίζεται τυχούσα αλλεργική ρινίτιδα.
  • Να μην γίνεται κατάχρηση αποσυμφορητικών σπρέι.
  • Να διακόπτεται το κάπνισμα.
  • Να γίνεται προσπάθεια ισορροπημένης δίαιτας και συχνής σωματικής άσκησης.
  • Να αποφεύγεται η επαφή με άτομα, που πάσχουν από κρυολόγημα, φαρυγγίτιδα και γενικά λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού.

Πρόσφατη ενημέρωση

Ιδιαίτερα επιθυμούμε να υπογραμμίσουμε ότι τα ιατρεία μας δραστηριοποιούνται με εξειδίκευση και εμπειρία:

  • Στη διάγνωση και θεραπεία των Αλλεργιών, ιδίως του αναπνευστικού συστήματος. Υπάρχει για το σκοπό αυτό διαθέσιμο το πλέον πλήρες σετ εισπνεόμενων αλλεργιογόνων, που συμβάλλει στη διάγνωση των αλλεργιών, ενώ, παράλληλα με τη σύσταση θεραπευτικής αγωγής (εμβολίων), προσπαθούμε με κάθε τρόπο (ενημερωτικά έντυπα, προφορικές οδηγίες κ.α.) να βοηθούμε τους αλλεργικούς να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής, μέχρι να έχουν αποτελέσματα από τα έμβόλια.

  • Στην ιατρική αισθητική προσώπου (εφαρμογή BOTOX και υαλουρονικού οξέος και μεσοθεραπείες). Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ποιοτικά, κορυφαία και η εφαρμογή τους γίνεται με όλους τους κανόνες και τα ισχύοντα πρωτόκολλα.